De rol van voeding
Pas op voor suikers & zuren

Onze eet- en drinkgewoonten kunnen grote invloed hebben op de gezondheid van het gebit. Daarom zijn verantwoorde eet- en drinkgewoonten, net als een goede mondhygiëne, erg belangrijk. Maar hoe draagt voeding bij aan het ontstaan van gaatjes en tanderosie? En nog belangrijker: hoe kunt u dat voorkomen? Gelukkig is hier veel over bekend.

Basisadvies voeding
Het nuttigen van vruchtensappen, snacks en suikers heeft een negatieve invloed op de mondgezondheid. Veelvoorkomende problemen zijn cariës (gaatjes), ontstoken tandvlees en tanderosie. Om te zorgen dat u zo weinig mogelijk zuur- en suikeraanvallen in de mond krijgt, is het advies om zeven keer per dag te eten of te drinken: drie hoofdmaaltijden (ontbijt, lunch en avondeten) en maximaal vier tussendoortjes per dag.

Maximaal zeven keer per dag
Eet of drink een uur voor het tandenpoetsen geen zure producten meer. Door direct na het eten uw tanden te poetsen worden de zuren gestimuleerd; dat is zeer schadelijk voor uw tanden. Na het tandenpoetsen is het raadzaam helemaal niets meer te eten of te drinken, afgezien van water, aangezien bacteriën in uw mond dan de hele nacht de tijd hebben om suikers om te zetten in zuren.

Suikers en zuren tasten uw gebit aan
Veel voedingsmiddelen en dranken bevatten suiker. Zodra suiker in de mond komt, wordt het door mondbacteriën omgezet in zuren. In veel vruchtendranken en frisdranken zitten behalve suikers ook veel zuren. Deze zuren tasten het glazuur van uw tanden en kiezen aan, waardoor het gebit slijt. Deze slijtage wordt tanderosie genoemd. De kans op tanderosie wordt groter wanneer er vaker of veel zure producten genuttigd worden. Indien tanderosie aanhoudt, kunnen de zuren het tandglazuur verder aantasten en zo doordringen op het blootliggende tandbeen. Dit kan ervoor zorgen dat de zuren het tandbeen aantasten.

Het verschil tussen tanderosie en tandcariës
Gaatjes (cariës) ontstaan wanneer bacteriën in uw mond de suikers uit voeding omzetten in zuur. Dit zuur zorgt ervoor dat het glazuur van de tanden en kiezen oplost. Tanderosie is iets anders dan tandcariës. Tanderosie ontstaat doordat het glazuur van de tanden en kiezen aangetast wordt door zuur dat niet afkomstig is van bacteriën. De zuren die hierbij een rol spelen komen uit voedingsmiddelen, maar ook uit het lichaam zelf zoals bij braken.
‘Beperk het aantal eet- en drinkmomenten tot maximaal zeven per dag’