Mondverzorging met een prothese?Zo doet u dat!

Heeft u een prothese of kunstgebit? Dan heeft u zich vast weleens afgevraagd hoe vaak u naar de tandarts moet, hoe u de prothese het beste kunt poetsen én of u de prothese ’s nachts beter kunt uitdoen of gewoon kunt inhouden. Onze experts geven de antwoorden op deze vragen én meer.

Hoe vaak moeten mensen met een kunstgebit naar de tandarts?
Wij adviseren meestal één keer in de twee jaar naar de tandarts te gaan. Voor patiënten met implantaten zal dit jaarlijks zijn. Tijdens de controle letten we niet alleen op de kwaliteit van het kunstgebit, maar ook op de slijmvliezen in de mond, zodat het kunstgebit goed blijft zitten.

Hoe houd ik mijn implantaten schoon?
Het reinigen van de implantaten hangt af van de mesostructuur (steg, drukknoppen of locaters). Ons advies is om twee keer per dag:• de drukknoppen te poetsen met een elektrische tandenborstel en tandpasta.• de steg te poetsen met een elektrisch borstel en tandpasta (en onder de steg te reinigen met ragers of dik flossdraad).• de locaters te poetsen met een elektrische tandenborstel en tandpasta.

Is het goed om protheses met tandpasta te poetsen?
Tandpasta heeft een schurende werking, wat de kunststof van de prothese doffer kan maken. Wij adviseren groene zeep of afwasmiddel te gebruiken om de prothese te poetsen.

Kan ik een prothese beter met een handtandenborstel reinigen of met een elektrische tandenborstel?
Een kunstgebit is beter schoon te houden met een gewone handborstel. Een hand-tandenborstel heeft langere haren en is beter vast te houden.

Wanneer moet ik mijn elektrische borstelkopje vervangen als ik deze alleen maar gebruik om de drukknoppen of steg schoon te houden? Dit is moeilijk te zeggen. Poetst u met veel druk, dan zullen de kopjes sneller slijten en uit elkaar gaan staan. Ook worden de borstelhaartjes scherper als ze slijten, wat gevoelig kan zijn voor het tandvlees. Controleer daarom regelmatig of de haren uit elkaar staan. Zo ja? Dan is het tijd voor vervanging.

Soms zit er wat tandsteen op de prothese. Wat kan ik hieraan doen?
Vaak helpt het om het gebit een nacht in azijn te leggen en het hierna te poetsen met water en zeep. De azijn maakt het tandsteen zacht, waardoor het makkelijk te verwijderen is.

Kan ik mijn protheses ‘s nachts inhouden?
Ons advies is om het gebit tijdens het slapen uit te doen zodat de slijmvliezen tot rust kunnen komen. Dit komt de doorbloeding ten goede.

Is een bruistablet goed voor de prothese?
Een bruistablet helpt om het gebit schoon te maken en aanslag te verwijderen. Maar dit moet u niet te vaak doen, aangezien sommige bruistabletten de kunststof van het gebit aantasten. Hierdoor blijft aanslag juist makkelijker zitten. Wij adviseren om maximaal één keer per week een bruistablet te gebruiken.

Is kleefpasta een goed idee? En hoe gebruik ik dat?
Kleefpasta of poeder kan soms net dat extraatje geven om een gebit op zijn plek te houden. Gebruik het echter in kleine hoeveelheden, haal dagelijks de kleefpasta uit de prothese en maak daarna de prothese goed schoon. Vergeet daarbij ook niet om de mond schoon te maken. Let op: als het kunstgebit een slechte pasvorm heeft, is het raadzaam deze door de tandarts te laten aanpassen.

Mijn prothese doet af en toe pijn in mijn kaak. Ik heb hem nu ongeveer een jaar. Wat moet ik doen?
Uw tandarts of tandprotheticus kan dit nader onderzoeken. Het kan zijn dat er een drukplekje zit. De tandarts kan een kleine aanpassing in de prothese maken, waardoor dit snel kan worden verholpen.